Zoeken in blog

zaterdag 5 november 2016

Diner Potimarron: brood en pesto

Diner (Parmentier) Potimarron.

Het diner Parmentier is een meer-gangen diner waarin ieder gerecht aardappel bevat. De aardappel is hier in Frankrijk in de 18e eeuw gepromoot door Antoine Parmentier. Parmentier was aan het eind van de 18e eeuw een belangrijke pleitbezorger van de aardappel. Veel bekende aardappelgerechten zijn door hem bedacht.Om de Fransen aan de aardappel te krijgen bedacht hij een truc: hij plantte aardappelen op twee stukken land bij Neuilly, land dat hij van de koning had gekregen. Op een bord zette hij:
Verboden toegang
Aardappelveld van de koning

Overdag werd dit veld bewaakt, 's nachts slopen de inwoners naar het veld om de aardappelen te rooien. Parmentier had succes. In 1795 werden de aardappelen zelfs in de Tuilerieën geplant om de bevolking van voedsel te voorzien. Begin 1800 was de aardappel in Frankrijk het belangrijkste basisvoedsel. (bron Wikipedia)En dan nu de pompoen. Verder dan pompoensoep komen vele keukenprinsen en prinsessen niet. Dat kan ook anders..probeer eens het diner Potimarron. 


Vernoemd naar de kleine algemeen verkrijgbare oranje pompoen die hier in Frankrijk Potimarron heet. Een diner van 4 gangen met in iedere gang een gerecht met pompoen. En geen soep!


*pompoenbrood met pompoenpitpesto
*pompoenpaté
*rosbief met pompoenpuree
*pompoencake met appel en gember

Vandaag het recept van het brood en de pesto.
Het brood wordt mooi oranje, de smaak is niet pompoenerig, maar lekker zacht.

Het brood is gemakkelijk te maken. koop in de winkel een mix voor ciabatta brood, en vervang de helft van het water door pompoen puree.
( Snij een pompoen doormidden, haal de pitten eruit en schil de vrucht. Snij er blokjes van en kook deze ongeveer in 15 minuten gaar in weinig water.Maak de puree fijn met een vork, voeg eventueel nog wat van het kookwater toe zodat er een mooie smeuìge puree ontstaat.)
Vervang de andere helft van het water door melk. Voeg eventueel nog extra water (of pompoenwater van het koken van de blokjes) toe zodat er een mooi elastisch deeg ontstaat. Bak het brood volgens de gebruiksaanwijzing..ik heb het in de broodbakmachine gebakken.


Pompoenpitpesto:
Zorg ervoor dat je gepelde pompoenpitten hebt .;)

1 bosje verse basilicum
3 teentjes knoflook
4 eetlepels licht geroosterde pompoenpitten
1,5 dl pompoenpitolie ( had ik niet dus ik heb extra vierge olijfolie gebruikt)

Draai alle ingrediënten in de blender of keukenmachine tot de gewenste dikte. Voeg eventueel zout en nog meer olie toe.

(bron brood en pesto: Het complete pompoenenboek van Vicky Stork)

De pesto heb ik samen met het brood geserveerd bij het aperitief en de volgende dag was de rest nog erg lekker als lunch met wat rauwe ham.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten