Zoeken in blog

maandag 24 oktober 2016

Crème de marron en meer..

In de Morvan hebben we een bergje kastanjes geraapt.
Volgens de Morvanesen was het geen goed kastanjejaar; de kastanjes waren klein gebleven. Eerlijk gezegd vonden Lie en ik dat wel meevallen maar wij kennen natuurlijk alleen de kastanjes uit de bossen van midden van Nederland en die zijn niet te vergelijken met de kastanjes van de geënte bomen in het midden en zuiden van Frankrijk. Ik was ook benieuwd naar het waarom van de twee namen voor kastanjes in het Frans en kreeg uitgelegd dat als een boom kastanjes geeft die met drie in een bolster zitten dit chataignes zijn, zit er maar één kastanje in zoals bij de geënte boom dan heet die kastanje een marron.
Omdat het maar blééf regenen in de Morvan hebben we niet zoveel geraapt, maar wel genoeg voor de vriezer en wat confiture!





Een deel heb ik gedroogd op de houtkachel en die hoop ik later te vermalen tot kastanjemeel waarna ik dit meel mee ga bakken in cake of brood.
Bereiding twee: invriezen. Gooi de kastanjes in een bak water, was ze goed door ze door je handen te laten gaan en verwijder de kastanjes die blijven drijven, deze zijn leeg of wormstekig.
Verwijder de buitenste donkerbruine schil zonder de kastanje te verhitten, dit kan met een scherp mesje en geduld....vries deze kastanjes rauw in en als je ze gaat gebruiken gooi ze dan in heet water en kook ze een tijdje, je kunt dan de binnenste schil verwijderen.




Kastanjejam (crème de marron) met en zonder chocolade:

Was de kastanjes zoals eerder beschreven, kruis ze met een scherp mes op het grijze gedeelte in, doe ze in een pan water en breng ze aan de kook. Na een kwartier de kastanjes uit het water halen en de -nog warme- kastanjes schillen. Je kunt de buitenste schil ook voor het koken met een scherp mesje verwijderen, je kan dan na t koken beginnen met de 2e schil. Het is handig steeds een bakje kastanjes uit de pan te halen en de rest er warm in te laten..het is nogal een tijdrovend werkje, en koude kastanjes pellen slecht.
Bewaar het kookwater.

Neem 1 kilo schoongemaakt kastanjes, 5 deciliter (door een kaasdoek gezeefd) kastanje-kookwater en 500 gram suiker, zet dit samen op een laag vuur en kook het zachtjes. Zeer regelmatig roeren en opletten dat het niet aanbrandt. Zijn de kastanje stukjes nog niet gaar en wordt de massa te dik voeg dan nog wat kookwater toe.

Veel recepten geven een toevoeging van rum of vanille-merg, ik heb er voor gekozen dat niet te doen om de kastanjesmaak puur te houden.

Als je na ongeveer 30 minuten denkt dat het wel goed is kan je de staafmixer op de massa zetten en deze daarna nog even koken. Blijf roeren, maar voorzichtig want de dikke massa is heet als lava en bobbelt en spat net zo!

Daarna afvullen in goed gesteriliseerde potten. Deze hoeveelheid is goed voor 6 potten van 225 ml     (van die leuke lange olijvenpotjes van AH).
Na 4 potten vullen heb ik 40 gram pure chocolade (85%) laten smelten in de de rest van de crème de marron.

Links de chocolade-crème..




1 opmerking:

  1. Lucky 7 Casino - MapyRO
    Find all Lucky 7 속초 출장안마 Casino locations, rates, 충청남도 출장마사지 amenities: expert 정읍 출장안마 Casino Las Vegas 원주 출장안마 research, only at MapyR's independent 충주 출장안마 research and only at MapyRO.

    BeantwoordenVerwijderen